logo
logo

CASE 2 BUNAD & RASTAFLETTER

BUNAD OG RASTAFLETTER: En annen kvinne i kompaniet gikk 17 mai med bunad. Hun er halvt gambisk. Hun ble spyttet på og fortalt at hun ikke hadde rett til å gå i bunad. Tilsvar belønnet henne med å bli holdt fast av to gutter, mens en tredje rev ut noen av rastaflettene hennes. Heller ikke hun fikk hjelp av tilskuere før etterpå. Da hun uttrykte at hun hatet at dette kunne skje henne i Norge 2014, sa en av de som hadde hjulpet henne opp at hvis hun var så imot Norge kunne hun dra hjem dit hun egentlig kom fra?

 1. Hvilke reaksjon hadde du selv hatt til en Afrikaner i bunad?
 2. Visste du at etnistet ikke har noe med farge å gjøre, og at om du er født og oppvokst i Norge og har norsk kultur som referanse så er du etnisk norsk?
  1. Hvorfor tror du vi bruker etnisk norsk for å beskrive hvite nordmenn?
  2. Hva mener du det gjør med identiteten til mørke nordmenn at de ikke blir beskrevet som etnisk norske?
  3. Hvem er Norsk?
  4. Ville du kalt deg selv norsk? Hvorfor det eller hvorfor ikke?
 3. Hvorfor tror du de som hjalp reagerte som de gjorde? Hvordan tror du det føltes å være født og oppvokst i Norge, for så å oppleve dette, og i etterkant bli fortalt å dra tilbake dit du kommer ifra?
 4. Hva er det viktig at hun husker på? Hvis du skulle snakket med henne etterpå hva ville du sagt for at hun skulle føle seg som del av det Norske felleskapet?
 5. Under Norsk lov, hvilke handlinger kan hun gjøre i ettertid?
 6. Ville dette falt under rasismeparagrafen? Undersøk hvordan den fungerer.

Comments are closed.